vitaminer i olika maträtter lokal mat

Vitaminer i olika maträtter

Vad finns det för vitaminer i olika maträtter, vilka vitaminer får man brist på i en kost baserad på lokal mat, och var kan man lära sig mer? Det skall vi ta reda på här!

Lokal mat eller ekologisk mat innehåller oftast lite mer vitaminer än mat producerad längre bort, mest på grund av att råvarorna inte behövt stå så länge lagrade under transportsträckor. Flera vitaminsorter försvinner nämligen ur råvaror med tiden. Dessutom så innehåller oftast icke-processad mat mer vitaminer än hårt processad mat. Äter du endast lokalproducerad mat så bör du ändå tänka på att få i dig alla vitaminer, vissa vitaminer är det nämligen lite brist på i våra nordliga råvaror.

Vitaminer i olika maträtter

På Vitamintorget finns en bra lista över vilka vitaminer som finns i olika livsmedel. Kolla den för att snabbt få en översikt. Kolla vitaminerna rad för rad och se vilka vitaminer du får i dig lite av. Äter du endast få saker i listan för en enskild vitamin så får du troligen inte tillräckligt av den. Som exempel kan nämnas att om du äter vegetariskt så får du svårt att få i dig tillräckligt av vitamin B-12 som endast finns i animalisk föda. C-vitamin kan man även få brist på av en ensidig nordisk kost.

Det går så klart att utöka sin kost med andra maträtter för att få i sig alla, eller så kompletterar man med vitamintillskott. Det finns numera också ekologiska vitamintillskott för den som inte vill ta de ofta rätt syntetiska vitaminerna i de billigaste kosttillskotten och multivitaminerna.

(Utvald bild av Barbara Müller-Walter @ Flickr)