lammytterfile

Topp 5 hälsosamma recept på lokala maträtter

På lokalmat.nu strävar vi efter att tipsa om hälsosamma maträtter som är bra både för dig själv och för miljön. Maträtterna får gärna vara gjorda av närproducerade råvaror, vilket man kan kalla lokala maträtter. Genom att laga maten med naturliga, lokala råvaror, så blir maten också hälsosammare eftersom man slipper många tillsatsämnen och annat som inte är bra för kroppen. Här kommer några tips på våra topp 5 hälsosamma recept på lokala svenska maträtter!

Topp 5 hälsosamma lokala maträtter
Lammytterfile, recept från www.svensktkott.se. Foto: Arne Adler

Topp 5 lokala och hälsosamma maträtter

  1. Lammytterfilé med glaserad rabarber, timjankokta kikärter och sparrispotatis. En måltid som passar både till vardag och fest och som förstås är gjord på närproducerade råvaror. Innehåller nyttiga proteiner och fetter och långsamma kolhydrater. Receptet hittar du här. 
  2. Saffranskryddad LCHF-fisksoppa. En vardagsmåltid när du vill lyxa till det med extra goda smaker. Soppan är rik på hälsosamma fetter och lågt kolhydratinnehåll. En hälsosam och god soppa med svenska råvaror. Receptet hittar du här. 
  3. Per Mobergs viltgryta med Karl-Johanssvamp. En mustig gryta som tillsammans med ugsstekta grönsaker blir underbart gott och samtidigt hälsosam. Receptet hittar du här. 
  4. Grillad lax med sparris och västerbottensås. Ett läckert vardags-eller festrecept med svenska kryddor och smaker. Hälsosamma fetter i fisken och nyttiga vitaminer i sparris och potatis. Här hittar du receptet.  
  5. Klassisk vegetarisk ärtsoppa med knäckebröd. Ärtsoppa är en av de vanligaste svenska vardagsrätterna, och genom att utesluta fläsket är rätten helt vegetarisk. Ärter innehåller nyttiga proteiner och bra kolhydrater. Här hittar du receptet. 

Det var några av våra favoriter bland lokala maträtter just nu, som är både hälsosamma och goda! Har du något tips på någon extra god och hälsosam lokal maträtt som du tycker skulle behöva tipsas om på vår sida? Hör av dig isåfall!