Nyttiga mellanmål

Tips på nyttiga mellanmål

Eftersom Lokalmat.nu strävar efter att ge tips på nyttiga och närproducerade matvaror, så tänkte vi också tipsa om några nyttiga mellanmål som fungerar bra i vardagen när man vill äta något snabbt och enkelt, men som ändå är nyttigt.

Det finns hur mycket gott som helst som man kan laga till nyttiga mellanmål om man vill. Men problemet med mellanmål är ju att man ofta inte är hemma och inte har tid att fixa till det man egentligen skulle vilja ha. Ett mellanmål ska ju helst ta så lite tid som möjligt att laga för att man ska kunna äta det på språng eller under en kort paus i jobbet.

Mellanmål frukt
Frukt och bär är populärt mellanmål för många. Men hur gör du frukterna lite nyttigare, så att du inte bara får i dig socker? Bild: Flickr/nooschi.

Vi hittade några riktigt bra tips på nyttiga mellanmål på Linas Träningsblogg – inlägget hittar du här. Lina tipsade om 5 goda och nyttiga mellanmål – och vi på Lokalmat.nu instämmer om att mellanmålen lät både goda och nyttiga. Lina tipsade bland annat om att använda frukter och bär tillsammans med yoghurt, kvarg eller jordnötssmör – för att du ska få i dig mera proteiner och fett och inte bara socker som frukter och bär innehåller.

Lokalmat.nu:s egen favorit som nyttigt mellanmål är Linas förslag tapas, som man kan variera in i det oändliga. Ett tips är att kombinera getost, parmaskinka och rödbetor, som passar väldigt bra tillsammans. Eller så mozzarella, tomat och basilika om man vill köra på ett säkert kort som även fungerar för vegetarianer.

Nyttigt mellanmål tapas
Tapas kan varieras på många olika sätt. Bild från Flickr/Rupert Ganzer.
Nyttiga mellanmål
Mozzarella, tomat och basilika är en bra kombination för vegetarianer. Bild Flickr/Twan Verrijt.

Och såklart så ska man sträva efter att ingredienser till de nyttiga mellanmålen som är närproducerade: frukt, bär, mjölkprodukter, charkprodukter – det mesta finns att köpas som ekologiska varianter. Ekologiska jordnötssmör hittar man också bara man håller ögonen öppna i matvaruaffären.

Det var några tips på nyttiga mellanmål som är enkla att laga, men mättar länge! Precis som det ska vara. Har du några tips på nyttiga mellanmål som är din favorit just nu så kan du gärna tipsa oss i en kommentar till inlägget!