det svenska köket

Svensk mat – det svenska köket

Svensk mat innefattar husmanskost med råvaror som har sitt ursprung i Sverige. Vad man anser vara svensk mat kan skilja sig från person till person, men det finns vissa rätter som står ut och av de flesta upplevs som de typiska svenska. Vissa av de rätter som räknas som svenska har faktiskt sitt ursprung från andra länder. 

Några av de rätter som ofta räknas som de typiskt svenska är bland andra dessa:

  • Köttbullar med potatismos och lingonsylt
  • Falukorv
  • Stuvade makaroner
  • Knäckebröd
  • Filmjölk
  • Potatisgratäng
  • Potatis
  • Janssons frestelse
  • Palt
  • Blodpudding
  • Fläskpannkaka
  • Sill
  • Strömming
  • Gravad lax
  • Kalles kaviar
  • Ärtsoppa
  • Tjälknöl
  • Dillkött
  • Vilt
  • Kalops
  • Rotmos med fläsklägg

Kåldolmar är en maträtt som många förknippar med det svenska köket, men faktum är att kåldolmar faktiskt har sitt ursprung i Turkiet och kom till Sverige på 1600-talet. Från den tiden har den svenska maten även influerats en hel del från bland annat det franska köket. Senare på 1900-talet blev snabbmat allt vanligare i Sverige, och maträtter såsom pizza, sushi, kebab och falafel har nu blivit en del av det svenska köket.

svensk mat
Köttbullar med lingonsylt är en maträtt som de flesta förknippar med svensk mat. Bild från Flickr / DKdlV38

De svenska matvanorna har oftast innefattat frukost, lunch och middag. Mellanmål äter man vanligtvis mellan lunchen och middagen, och efter middagen eventuellt ett kvällsmål.

Och vad skulle svensk mat vara utan fika. Fika är det som svenskarna kallar när man tar en kopp kaffe, eventuellt tillsammans med något sött. Fika är en viktig social betydelse för svenskarna, eftersom man oftast träffas för en fika tillsammans med vänner.

När det kommer till högtider så har det svenska köket gamla traditioner som också kännetecknar den svenska maten. Jul, nyår, påsk och midsommar har alla sina egna maträtter som har en viktig betydelse för det svenska köket.

För att sammanfatta vad det svenska köket innefattar, så kan man säga att det svenska köket är en kombination av traditionella, gamla maträtter med svenska råvaror och influenser från utlandet som svenskarna uppskattat och velat ha kvar i sin matlagning.