Tjälknöl med lingon

Recept på Tjälknöl med Lingonsås

Tjälknöl med Lingonsås

Tjälknölen är det goda misstaget. En kvinna stoppade en fryst köttbit i ugnen för att tina och glömde bort det hela. En lag av socker, salt och goda kryddor räddade steken som blev till succé.

För 10 personern behövs ca 1 kg kött, det duger gott med de enklare stekarna av älg eller nöt. Lägg den djupfrysta köttbiten i en ugnsfast form och ställ i ugnen på 75 grader över natten. Låt sedan den svarta och torra steken förvandlas i lagen. Använd plastpåse eller en trång bunke med lock.

Koka upp 1l vatten, 1 dl salt, 1 tsk socker, 10 krydd- eller vitpepparkorn, 2 lagerblad eller 15 enbär. Låt svalna något och låt köttet ligga i lagen ca 4 timmar.

Lingonsås
10 portioner

5dl gräddfil
1 dl lingonsylt
200g lingon, färska eller frysta
1 tsk grön- eller svartpeppar
1 tsk körvel
ev salt

Tjälknölen passar utmärkt tillsammans med Potatis och Getostkroketter.

Bildrättigheter: Flickr/Sergey Yeliseev: http://bit.ly/1tp38CG