Det nordiska köket

Nordisk mat – vad kännetecknar det nordiska köket?

Nordisk mat har fått på den senaste tiden fått en hel del uppmärksamhet på sociala medier och i restaurangbranschen. Nordisk mat innefattar ju kost som äts i de Nordiska länderna – Sverige, Finland, Norge, Danmark och Island – men vad betyder nordisk mat egentligen? 

nordisk mat

Med nordisk mat avser man vanligtvis lokalproducerad mat som har sitt ursprung i Norden. Därför är den nordiska maten säsongsbetonad, på grund av att vi inte har alla råvaror att tillgå hela året runt. Att tillaga Nordisk säsongsbetonad mat kan exempelvis handla om att använda mycket svamp och bär på hösten, kött och inlagda grönsaker på vintern, sparris på våren och jorgubbar på sommaren för att förenkla det hela.

Nordisk mat i ett nötskal:

  • Högkvalitativa och närproducerade råvaror
  • Råvaror såsom rotfrukter, mjölkprodukter, fet fisk och köttprodukter, bär och svampar, spannmål

nordisk mat 2

Det nordiska köket har i regel enkla, men välkomponerade smaker och fina, närproducerade råvaror. Nordisk mat kan variera från allt till mustiga grytor upplagda på djuptallrikar till eleganta, lyxiga smårätter – men den gemensamma nämnaren är de rena smakerna.

Det Nordiska ministerrådet har åren 2010-2014 skapat konceptet ”Ny Nordisk Mat”, som ska inspirera till matgläde både internationellt och nationellt. Ledord för Ny Nordisk Mat är rent, friskt, enkelt och estetiskt, och förhoppningen är att den nordiska maten ska få en starkare prägel även internationellt. Man vill också med konceptet Ny Nordisk Mat stärka samarbetet mellan konsumenter och producenter i de olika nordiska länderna.

Tack vare satsningen Ny Nordisk Mat (eller iallafall till viss del tack vare den) har nordisk mat blivit populär utomlands under de senaste åren. Speciellt i USA är nordisk mat riktigt hett just nu, och just nu finns det åtminstone sex stycken högkvalitativa skandinaviska restauranger i New York.

Men även om man pratar om nordisk mat som den gemensamma nämnaren för mat med nordiskt ursprung, så är det viktigt att komma ihåg att de olika länderna ändå har olika matkulturer. Man kan bland annat dela in det nordiska köket i det finländska, svenska, norska, danska, isländska, färöiska samt det åländska köket. I vissa länder kan du även se en stor skillnad i matkulturen beroende på vilken stad eller vilket län du besöker. Som exempel skiljer sig den skånska maten en hel del från den norrländska, vilket gör den nordiska maten till en riktigt stor, härlig guldgruva för den som gillar att upptäcka nya och välsmakande rätter.

Det nordiska köket